PRP Yöntemi (Kendi Kanınızla)
Dolgu ve Mezoterapi
ESTETİK DERMATOLOJİ keyboard_arrow_down
PRP (Platelet Rich Plasma), plateletten zenginleştirilmiş plasma uygulaması. Bu uygulamada kişiden alınan az miktarda kan özel bir tüp ile alınıp santrifüj edilir ve platelet ile zenginleştirilmiş plazma kişiye geri uygulanılır. Plateletler (Trombositler) vücudumuzda hasarlı alanları onaran ve büyüme faktörleri yapısında bulunduran kan elemanlarıdır.
PRP hangi amaçla uygulanır:
-kırışıklıkları azaltmak
-saç dökülmesini durdurmak,
-sivilce, çatlak, yara ve ameliyat izlerini azaltmak
-lazer, peeling ve roller uygulamaları sonrası uygulanabilir.
Hangi bölgelere uygulanılır:
-yüz ve saçlı deriye
-boyun, eller, ve dekolte bölgesi
-diğer vücut bölgelerine
Bugüne kadar rapor edilmiş yan etkisi yoktur. Kan hastalığı olan ve kanser hastalarına uygulanmıyor. 2 hafta arayla 3-4 seans yapılır. İlk uygulamadan sonra deride sağlıklı bir parlaklık ve ışıltı görülür.
PRP ile Cilt Gençleştirme
PRP yöntemi ciltteki leke ve akne izlerini gidermek, cilde daha parlak, sıkı ve canlı bir görünüm vermek için kişinin kendi kanından elde edilen plazmanın cilde enjekte edilmesi yöntemidir. Enjeksiyon uygulaması ile cilde yapılan masaj sonrası özel kök hücre ekstrelerinin cilt altına ulaştırılarak “PRP ve dermaroller” kombine tedavisiyle cilt yeniden yapılandırılır ve onarılır.
Daha genç bir görünüme sahip olmak için şartı parlak, arınmış, sıkı bir cilde sahip olmaktan geçer. Bunun sağlanabilmesi için cilt sağlığına özen gösterilmesi gerekir. Dışarıdan yapılan müdahaleler ve kullanılan ürünler alerji riski taşıdığından, kişinin kendi hücrelerinden yararlanılarak uygulanan en güvenilir tedavi yöntemlerinden birisidir.
PRP yöntemi, tekrar yapılandırma potansiyeli fazla olan trombosit denilen pıhtılaşmada görevli hücrelerin problemli bölgeye enjeksiyonu temeline dayanır. Böylece trombositlerin bulundurduğu büyüme faktörleriyle hasarlı dokunun onarımı ve tekrar yapılandırılması için dolaşımın sağlanmasında yeni damar oluşumunu sağlar.
PRP yöntemi ciltte hangi bölgelere uygulanabilir?
PRP yöntemi; sarkma, kırışıklık, renklenme, yara izleri, ergenlik sivilceleri, gözaltı torbaları, göz çevresi morlukları, doğum çatlakları, güneşe bağlı cilt hasarları gibi çeşitli alanlarda uygulanabilir, uygulama sıklığı ve seansların probleme göre değişiklik gösterir. Genellikle uygulamanın 6-8 ayda bir kez şeklinde yapılır, en verimli sonuçlar iki haftada bir olmak kaydıyla üç uygulama ve bir yıl sonra tekrarı halinde alınır.
PRP yönteminin yan etkisi var mıdır?
PRP, yan etki açısından çoklu enjeksiyon yöntemi olmasına rağmen oldukça nadir görülmektedir. Yan etkiler, kısa süre içinde geçen morluklar, enjeksiyon yeri çevresinde hafif ödem ve 2-3 saat içinde gerileyen kızarıklık şeklindedir.
“Kanla gelen mucize” olarak kabul edilen yöntem doku yenilemede kandan alınan büyüme faktörleri, kolajen üretimini artırır ve doku yenilenmesine yardımcı olur. Bu sayede lekeler azalırken, sivilce izleri yok olur, cilt sıkılaşır, gergin, canlı ve parlak görünür. Yöntem, aktif kanser hastaları hariç herkese uygulanabilir. Alerji ve bulaşıcı hastalık riski taşımaz.
PRP nasıl uygulanıyor?
Kişiden 5-20 ml kan alınır. Kanın miktarı, kullanım amacına göre artabilir. Alınan kan, santrifüjde belli devirde 9-15 dakika kadar çevrilerek alyuvarların dibe çökmesi sağlanır. Santrifüje etme işlemi tamamlandıktan sonra üstte kalan trombositten zengin plazma, bir diğer steril tüpe alınır ve çok ince iğnelerle plazma, yüzey ve derin cilt katmanlarına enjekte edilir.
Cilt kalitesinin artırılması ve yenilenmesi için PRP’nin “dermaroller” tedavisi ile kombine bir şekilde uygulanırsa çok daha kalıcı sonuçlar alınır.
PRP’de dermaroller tedavisi nedir?
Dermaroller, kök hücre bakımından zenginleştirilmiş büyüme faktörleriyle desteklenmiş bir uygulama türüdür. Dermaroller, cildin kendisine zarar vermeden, bir silindirin üzerindeki gözenekleri ayırmaya yarayan 192 adet iğneden oluşan bir düzenektir.
Genellikle cilt sorunları daha alt tabakalarda oluşur. Cildin geçirgenlik oranı en fazla yüzde 3 olduğundan kullanılan kremler ya da başka ürünler çok fayda sağlamaz. Cildin geçirgenlik oranını arttırmak için dermaroller iğneleme terapisi kullanılır. Bu yöntem sayesinde derinin alt ve üst tabakalarına geçici mikroskobik delikler açılır, kullanılan kremlerin ve serumların deri tarafından hızlı ve yüksek yoğunlukta emilimi gerçekleştirilir.
Ayrıca, iğnelerle vücudun kendi tamir mekanizması uyarılarak deri hücrelerinin, cildi sıkılaştıran, yenileyip gençleştiren kolajen ve elastin üretimini arttırması sağlanır. Deriye açılan delikleri yara gibi algılayan vücut, oraya yolladığı yeni hücrelerle, o bölgede iyileşme ve canlanma sağlar.
Uygulamada aparat, ciltte artı ve çarpı şeklinde turlarla hareket ettirildir, her bölgede yıldız şeklinde tur atılır. Böylece, ciltte kolajen ve growt faktör salınımı hızlandırılır. Cilt, daha pürüzsüz hale gelir. Dermaroller ciltte gezdirildikten sonra kök hücre ekstreli hazırlanmış özel preparat sürülerek, cilde yedirilir.
Kombine tedavi nasıl yapılıyor?
Dermaterapi vePRP kombinasyonuyla ciltteki yeniden yapılandırmayı uzun süreli kılmak, yaşlanmayı geciktirmek ve hücreleri yenilemek için hastaya 0-15-30 ve 60. günlerde ilk uygulama PRP ve hemen ardından dermaterapi birlikte yapılır. Cildi özel bir kremle uyuşturulan hastaya, kendi kanından elde edilen plazma enjeksiyonla cilt altına verilir ve plazmanın bir miktarı artırılarak uygulama sonrasında dermaroller tedavisiyle cilde iyice yedirilir.
Ayrıca 7-21-45. günlerde ve 3. ayda sadece dermaterapi uygulanır. Bu uygulamada da cilde büyüme faktörü içeren kök hücre preparatları kullanılır.