Lazer Epilasyon
ESTETİK DERMATOLOJİ keyboard_arrow_down
Lazer epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmak için kullanılan tıbbi ve en güvenilir yoldur. Lazer Epilasyonda kullanılan Lazer ışığının dalga boyu, koyu renk tarafından emilen dalga boyudur. Bu nedenle lazer epilasyonda sadece koyu renk tüylerden kurtulmak mümkündür. Sarı ve beyaz tüyleri tedavi edebilecek lazer yoktur.
Aslında lazer teknolojisi yıllardır tıbbın çeşitli alanlarında kullanılmaktadır. Prensibi, kıl kökündeki renk maddelerinin lazer ışığını emerek, ısıya dönüştürmesi ve bu enerjinin kıl kökünü tahrip etmesidir.
Burada önemli olan sadece kıl kökünün patlaması değildir. Çünkü eğer kıl kökünü doğuran tabaka yok olmamışsa, yeniden kıl kökü teşekkül edebilir. Bu nedenle sistemi çok önemlidir.
Uzun dalga boyuna sahip, etkin lazer tercih edilmelidir.
Lazer Epilasyonda kullanılan lazer tiplerinin farklılıkları önemlidir. Çünkü etkin, yan etkisi olmayan Lazer Kullanımı Prensip Olmalıdır.
1-ND. Yağ Lazer
Dalga boyları 1064 nm’dir. Renk maddesi tarafından en az tutulan dalga boyu olduğundan yanık vs. gibi komplikasyon hemen hemen görülmez. Işınların derine ulaşması nedeniyle az ya da çok ağrı olabilir. Bunun olmaması için soğutma sistemi eklenmiştir. Ülkemiz ten yapısı olan Akdenizli cilt yapısına en uygun lazerdir. Esmer kişilerde dahi güvenle ve etkin olarak kullanılır.
2-Diod Lazerler
810 nm dalga boyunda ışın üretirler. Açık renkli ve derinde olmayan kıl köklerinde başarı şansı vardır. Esmerlerde ve derinde olan kıl köklerinde başarı şansı daha azdır. Lazer başlığı jel sürülüp, deriye temas ettirildiğinden hijyene dikkat etmek önemlidir.
3-Alexandrite Lazer
755 nm dalga boyudur. Açık renk ciltlerde, koyu renk tüyleri olan kişilerde etkilidir. Etkisi daha yüzeyseldir. Derin kıl köklerinde etkili değildir. Ağrı yapmaz. Ancak esmer ve koyu ciltte yanık yapma riski vardır.
4-IPL
Lazer değildir. Işın demetidir. Kılları yok etmez ancak zayıflatır. Yapılan işlem lazer epilasyon değildir.
Önemli Notlar
-Lazer epilasyon mutlaka eğitimini almış DERMATOLOG kontrolünde yapılmalıdır. Son zamanlarda DERMATOLOG olmayan kişilerinde uyguladığı ve yanlış uygulamalar sonucu birçok komplikasyonların olduğu bilinmektedir.
-Ülkemizde çoğunluk Akdenizli cilt tipine sahip olduğundan, lazer seçimine dikkat etmek gerekmektedir.
-Seans aralıkları 4-8 hafta arasında değişir.
-Seans sayısı kişiye göre değişir. Kesin seans sayısı vermek mümkün değildir.
-Seansa gelirken duş yapılmalı ve uygulama bölgesine parfüm vs. gibi kimyasallar sürülmemelidir.
-Lazer epilasyon DOĞRU YERDE, DOĞRU KİŞİLERCE yapıldığında hiçbir yan etkisi yoktur.
Lazer Epilasyon Hakkında Merak Edilenler
Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin alınması için, yoğun, titreşimli bir ışık demeti olan lazerin kullanıldığı tıbbi bir işlemdir. Lazer epilasyon sırasında, bir lazer ışını ciltten geçerek tek bir kıl köküne gider. Lazerin yoğun sıcaklığı kıl köküne zarar verir ve ileride kıl büyümesini engeller.
Lazer epilasyon, en çok açık tenleri ve koyu tüyleri olan insanlarda etkilidir. Her ne kadar lazer epilasyon kıl büyümesini etkili bir şekilde yavaşlatsa da, tüyleri kalıcı bir şekilde almayı garanti etmez. Daha uzun bir tüysüz dönem sağlanması, genel olarak birkaç lazer epilasyon tedavisini gerektirir. Periyodik bakım tedavilerine de ihtiyaç duyulabilir.
Yaygın tedavi yerleri arasında bacaklar, koltuk altları, üst dudak, çene ve bikini çizgisi bulunur. Fakat neredeyse, vücudun her yerindeki istenmeyen tüyleri almak mümkündür.
Tüy rengi ve cilt tipi, lazer epilasyonun başarısını etkiler. Örneğin, lazer epilasyon en çok açık tenli ve koyu tüylü insanlarda etkilidir, çünkü lazer ışını tüydeki pigmenti (melanin) hedef alır. Daha koyu ciltleri olan insanlar da lazer epilasyona girebilirler, ama lazer ışını aynı zamanda ciltteki melanini de etkileyebilir. Lazer epilasyon genellikle beyaz, sarı veya gri tüylerde çok etkili değildir. Ama daha açık renkli tüyler için tedavi seçenekleri araştırılmaktadır.
Lazer epilasyonu nasıl yapılmalıdır?
Lazer epilasyonundan önce, gözlerinizi lazer ışınından korumak için özel gözlükler takılır. Tedavi sırasında olası bir rahatsızlığı engellemek için cildinize yüzeysel bir anestezik uygulanabilir. Güvenli uygulama hakkında spesifik talimatlar verilmedikçe yüzeysel anesteziği kendi başınıza uygulamamalısınız.
İşlem sırasında, elde taşınan bir aletle kıl köklerine lazer ışını verilir. Lazerin tipine bağlı olarak, aletin ucundaki bir soğutma cihazı veya serinletici bir jel, cildinizi korumak için kullanılabilir.
Lazer ışını cildinizden geçerek tüy büyümesinin başladığı ufak keseciklere (köklere) ulaşır. Lazer ışınının yoğun sıcaklığı tüy köklerini zedeleyecek ve tüy büyümesini durdurur.
Üst dudak gibi küçük bir alanın tedavisi, yalnızca birkaç dakika alabilir. Bacak gibi daha geniş bir bölge ise daha uzun sürebilir. Lazer epilasyondan sonraki ilk birkaç saat, kızarıklık ve yanma hissedebilirsiniz.
Lazer epilasyonu süresince dikkat edilmesi gerekenler:
· Güneşten uzak durmak. Güneşte yanmak, su toplanması ve renk solması gibi yan etki riskini arttırabilir. İster güneşe maruz kalmaktan, isterse bronzlaşma ürünlerinden dolayı olmuş olsun; eğer cildiniz bronzlaşmışsa, lazer epilasyona girmeden önce bronzluğun tamamen geçmesini beklemelisiniz
· Cımbızla tüy almaktan, ağdadan ve elektrolizden kaçınmalısınız. Bu tüy alma teknikleri kıl köklerini rahatsız edebilir ve lazer epilasyonun etkisini azaltabilir. Tüyün kökünü muhafaza edecek şekilde kesmeniz gerekir.
Lazer epilasyonun sonuçları, kişiden kişiye epey değişir. Birden çok tedavi, tüy kaybının süresini uzatabilir ama tüylerin yeniden çıkması hala mümkündür. En iyi sonuçlar için birkaç hafta, aralıklarla dört ila altı tedaviye ihtiyacınız olabilir. Her 6 ila 12 ayda bir de ilave bakım tedavilerine başvurulabilir.