Güneşin yaşlanma etkileri ile mücadele için peeling ten (cilt soyma) lazere kadar birçok tedavi yöntemi var. Ayrıca güneşin hasarlı etkilerini azaltmak cilt kanserine yakalanma riskini azaltır.
Güneş yıllar içinde cildinizde hasar bırakır. Erken yaşlanma cildinizdeki hasarın ilk işaretidir, sık güneşe maruz kalma cilt kanserine yol açabilir. Neyse ki cildin daha genç görünmesini sağlayan tedavilerin birçoğu, aynı zamanda cilt kanserine yakalanma riskini de azaltır.
En önemli yöntem: Önleme
Her gün güneş koruyucu krem kullanmalısınız. En az 15 SPF lik güneşten koruyucu krem ile cildinizi hem koruyabilir hem de nemlendirebilirsiniz. Böylece erken yaşlanma ve cilt kanseri riskini azaltabilirsiniz.
Retinoidler
Retinoidler, güneş ışıklarının etkisi ile erken yaşlanma tedavisi için en etkili buluştur. A vitaminin sentetik türevleri, ciltteki renk değişikliklerini, elastik doku dejenerasyonunu ve ince kırışıklıkları elastik liflerin üretimini artırarak düzeltir. Ciltte genç görünümünü sağlamanın yanı sıra retinoidler tümörün büyümesini engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli Retinoid kullanarak aktinik keratoz sayısını ve boyutunu azaltabilirsiniz. Dermatolog kontrolünde kullanılması gereken reçeteli ilaçlardır. Yanlış kullanımda ciltte tahriş, kuruluk ve güneşe aşırı hassasiyet oluşturabilir.
Lazerler
Lazerler, cildin hasar görmüş üst tabakasını yok edip alttaki kırışıksız ve pürüzsüz cilt tabakasını ortaya çıkarmak için kullanılır. Özellikle göz çevresindeki hassas bölgeler için idealdir. Yeni cilt tabakasını ortaya çıkıncaya kadar tedavi birkaç hafta sürebilir ve ciltte hafif tahrişlere neden olabilir. Koyu tenli kişilerde kalıcı pigmentasyon kaybı yaşanabilir.
Lazerler, aktinik keratoz tedavisinde de kullanılır.
IPL lazer yeni bir teknoloji olup yoğunlaştırılmış ışık atımları ile izleri ve lekeleri soldurur, kılcal damar çatlaklarını giderir ve kollajen artışını hızlandırır. Uygulama sonrasında ciltte hafif bir tahriş oluşabilir. Birkaç seans içinde etkisi görülmeye başlansa da tam olarak etkisi 6 ay sonra görülür.
Cilt soyma (peeling)
Kimyasal peeling, genellikle cildi gençleştirmek, kırışıklıkları azaltmak ve aktinik keratoz tedavisinde kullanılır. Ciltteki hasara göre soft, kimyasal ve spot peeling yapılabilir:
Soft peeling: Meyve asitleri kullanılarak uygulanıyor. 20-30 dakika süren bu yöntemden sonra kişi işine dönebiliyor, sosyal hayatına devam edebiliyor. Öğlen arasında yaptırılabilecek soft peeling ile yalnızca kırışıklıklar değil leke ve sivilce izleri de tedavi edilebiliyor. Önceleri sık olan seans aralarının daha sonra ayda bir olması yeterli.
Kimyasal peeling: Daha derin kırışıklıklar ve ağır cilt sorunlarında kimyasal maddeler uygulanıyor.
Spot peeling: Son yılların gözde peeling uygulaması spot peeling, tek seans uygulanıyor ve hızla sonuç veriyor. Bu da tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Spot peelingin etki alanları arasında yüzde oluşan lekeler, cilt yaşlanması (anti-aging),sivilce ve yara izlerinin giderilmesi sayılabilir.
Dermabrazyon
Dermabrazyon, cildin üst katmanlarını aşındırarak yüzdeki pürüzleri düzeltmek için yüksek hızda dönen metal fırça ya da törpü kullanılır. Kırışık, güneş lekeleri, pigmentasyon problemleri ve akne izleri tedavisinde uygulanır. Hem lokal hem de genel anestezi altında yapılabilir. Aşınma 7 ila 14 gün içinde iyileşir.
Hafif ve orta dereceli erken yaşlanmalarda kullanılan diğer bir teknik ise mikrodermabrazyon dur. Bu teknik daha küçük alanlara uygulanır ve cilt hafifçe aşındırıldıktan sonra vakum tüpü aracılığıyla yeni hücre oluşumu hızlandırılır.
Botox
Botulinum toksin A enjeksiyonu; kaş arasına, yatay alın çizgilerine, göz kenarlarına (kaz ayakları), dikey dudak çizgileri başta olmak üzere tüm yüze uygulanabilen en etkili kırışık tedavisi yöntemedir. Sık kullanıldığı için kırışıklığa neden olan kasların hareket kabiliyetini azaltarak ciltte kırışık oluşumunu engeller. Etkisi 6 ay sürdüğü için yılda 2 kez tekrarlanması gerekir. Ayrıca koltuk altı, el ve ayaklardaki aşırı terlemeyi engellemek için de kullanılır.
Dermatolog ya da plastik cerrahların dışında uygulandığında çok ciddi estetik hasarlar bırakabilecek riskli bir operasyondur. Felaketle sonuçlanan botox görüntülerinin tek sebebi hatalı uzman seçimidir.
Cilt Altı Enjeksiyonları
Botox yapılan alanın altında kalan bölgede özellikle burun, çene arasındaki kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır. Tedaviye kırışıklıklar oluşmadan önce başlanması tavsiye edilir. Uygulanan tedavi ile cilt altındaki elastik lifler canlanır ve gerginleşir. Bu sayede kırışıklıkların oluşması geciktirilir.
Dolgular
Ciltteki kırışık, oluk ve oyukları doldurmak için cildin altına enjekte edilir. Hastanın kendi (otolog) yağı da dahil olmak üzere birçok dolgu maddesi kullanılabilir. Dolgu işleminden önce alerji testi yapılması gerekir.
Tecrübesiz ellerde çok ciddi zararlar verebilen riskli bir tedavi yöntemidir, sadece uzman dermatologlar ve plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır.